onsdag 31. desember 2008

Hogmanay

For mange år siden flyttet jeg fra Norge til Nord Afrika. Jeg forventet at alt var anderledes og at skikkene de hadde var ukjente for meg og hva det jeg var vant til, men fant flere likheter enn det jeg i min villeste fantasi kunne trodd.
Mange år senere flyttet jeg fra Norge til Skottland og trodde alt ville være nesten det samme som jeg var vant til - men fant noe helt annet. Er ikke det rart?

Fordi jeg forventet meg en anderledes kultur i Nord Afrika fant jeg det kanskje enklere å tilpasse meg. Her - hvor jeg forventet en kultur som lignet min egen og fant en som ofte er anderledes, finner jeg det ofte vanskelig.

Og i morgen er det Hogmanay! Etter det første året jeg var her og opplevde Hogmanay lovte jeg meg selv at jeg for all fremtid skulle være ute av landet den dagen. Noe jeg holdt i flere år. Men de siste par årene har jeg altså vært her. Så som i år.

Jul har egentlig aldri vært en stor høytid her. Det er mange grunner til det. I de riktig gode gamle dager, da engelskmennene herjet på det verste, var der forbudt for flere enn 3 skotter å samle seg på en plass. (Engelskmennene stolte ikke helt på dem, tydligvis. Men det gjorde jo enhver sammenkomst vanskelig.) Så kom Puritanismen og Kalvinismen og da var ihvertfall juleferingen ute. Så de gamle julefeiringene ble glemt.

Så Hogmanay ble feiret i stedet for. Altså det vi kaller Nyttår. Og herremin som de feirer. 3 dager til ende. Det første året jeg var her kom en venn og nabo for å ta oss med på gåtur (trodde jeg). Jeg syntes det var litt rart at han insisterte på at jeg pakket ned en pakke kjeks, en diger koksbit og en flaske whisky i en ryggsekk, men ok - -. Det jeg ikke forsto var at vi var "Firstfooting".
Man går fra hus til hus, gir bort kull og brød og så drikker man whisky. Alle andre som også er Firstfooting sin whisky. I flere dager!!

Etter at jeg hadde mast om "et lite glass hvitvin kanskje? (og fått utlevert melkeglass med whisky)- og "skal vi ikke ut å gå tur" i flere timer, sett den stilleste damen i landsbyen danse på bordet og falle av samme bordet oppe på puben - og mistet DH i en busk oppe i veien her og var ikke i stand til å finne ham igjen, bestemte jeg meg for at "aldri igjen".

Fyrverkeri er ikke vanlig heller. Fyrverkeri bruker man på Guy Fawks Night. I 1605 i november forsøkte katolikkene å sprenge parlamentet i luften og ble tatt på fersken. Guy Fawks ble tatt og torturert og henrettet. Det feirer de med fyrverkeri hvert år. Men ikke nyttårsaften. Vel, de har offesielle fyrverkeri fra slottet i Edinburgh, men ellers er det ikke vanlig.

Men skal jeg være her Hogmanay så kan vi bruke litt av mine skikker - har jeg bestemt!
Så vi kommer sammen, noen venner, tar med oss mat og lager stort smørgåsbord. Vi koser oss med mat og drikke og ved midnatt går DH ut og fyrer av alt fyrverkeriet han har lagret siden november. Problemet er stort sett å få ham til å stoppe. I fjor holdt han på i 4 timer.

Jeg har ikke rukket innom alle bloggene. Jeg har ikke fått lagt inn meldinger jeg gjerne skulle ha lagt inn. Det ble litt hektisk her. Men jeg tenker på dere alle sammen. Ha et rikig Godt Nytt År.

12 kommentarer:

Berit sa...

Jøss det var litt av en feiring!!
Ikke rart du reiste vekk!!!!

Ønsker deg iallefall en flott dag og kveld og håper du kommer gjennom den noenlunde oppegående,hehe!

Her blir det stille og rolig, slik pleier vi å feire, alltid ilag med ungene, og da uten drikke. Har hent at vi har skålt med campange,men da bare et glass.
De har satt pris på det at det har vært slik, sier de nå i voksen alder, og er begynt å føre samme tradisjom videre til sine barn.
Feste kan vi gjøre en annen gang.

Mange klemmer fra meg.

Litt om alt sa...

Veldig spennende lesing! Trodde (som deg) at Skottland måtte være ganske likt Norge (vikinger og alt det der)Men ikke for det, man skal ikke lenger enn til Sverige og Finland for å se foskjeller i all slags type feiring (SanktHans f.eks)
Ønsker deg lykke til med feiringen på din måte!
Godt Nytt År!

malla-b sa...

Godt nyttår til deg og. Artig å høyre om deres skikker. Her i Florø som eg bur er det eit stort karnevalls tog gjennom gatene ved middnatt Kjippen kaller dei det. Ein over 100 års tradisjon som berre Florø har.

Monica sa...

Tusen takk for eit glimt inn i dei skotske skikkane. Eg trur eigentleg at mannen min hadde passa bra som skotte, han likar til og med sekkepiper ... Kanskje vi skal senda han til din mann på Hogmanay, og så kan du koma hit og feira nyår med meg? :)

Godt nyår!

Sylvia sa...

Kjære Ruth!
Ja, tenk at vi fant hverandre i år. Det har vært så koselig å bli kjent med deg. Og jeg gleder meg til enda et år.
Jeg har ledd da jeg leste igjennom Hogmanay. Jeg tror også jeg hadde rømt landet akurat da. Whiskey er bare godt i Irish Coffe, i små mengder. Og så fant jeg noen likheter med NISSEN-som-bor-hos-meg og Hogmanay. De gjør det litt på samme måte, men jeg er heldigvis ikke med.
Norge sa du? da må du kose deg masse her hjemme.
Og genseren til sønnen ble kjempefin, veldig barsk ble han i den.
Jeg har ermene igjen på mannens. Håper å bli ferdig på nyåret, he he...
Ønsker deg et riktig godt nytt år. Varm klem fra meg.

Lisabeth (sushigirl) sa...

Huff, er glad jeg slipper å være med på slike feiringer, men det er morsomt å lese om forskjellene fra land til land.

Godt nytt år!

Nitus sa...

Jeg vil få ønske deg et riktig Godt Nytt År og takk for det gamle.
Spennende lesing om andre lands tradisjoner å feire på.

Muffin sa...

Godt nytt år til dere også! Håper du har overlevd Hogmanay, for isåfall er du invitert til party i bloggen min. Håper du vil komme.

LivM sa...

Det var jo litt av en feiring. Håper du har overlevd i år også da! He-he! Det er rart med skikker, hvor forskjellige de kan være selv innen sitt eget land! Håper jeg får mange hyggestunder ved PC når jeg leser bloggen din også i 2009! Det har vært flott å bli "kjent" med deg, og jeg ser frem til kontakt også i år!

Anne Grete sa...

Ønsker deg også et riktig godt nyttår og en fin helg.

Desiree sa...

Morsom historie! De feirer skikkelig med andre ord ;) Håper du får en fin tur til moderlandet.

Godt nytt år til deg også!

Forresten, morsom de tøflene til DH!

Rigmor sa...

Om enn litt på etterskudd; ønsker deg et godt nyttår! Kjempemorsomt å lese om skikker fra andre land. Du skriver på en måte så jeg får lyst å vite mer.....uansett hvor du er i skrivende stund ønsker jeg deg ei god helg.