mandag 9. juni 2008

Midge
Det er helt umulig å nevne sommer i Skottland uten å komme inn på midgen. Men jeg regner med at folk ikke skjønner hva alt maset egentlig dreier seg om, så jeg får kanskje forklare litt.Dette er hva Wikipedia har å si;

Highland midge

From Wikipedia, the free encyclopedia

Jump to: navigation, search
Highland midge

Scientific classification
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Order: Diptera
Family: Ceratopogonidae
Genus: Culicoides
Species: C. impunctatus
Binomial name
Culicoides impunctatus
Goetghebuer, 1920

The Highland midge (scientific name: Culicoides impunctatus) is a tiny insect, found in wet places especially in the north-west of Scotland during spring and summer.

Highland midges are well known for gathering in clouds, biting humans, and being extremely annoying. Midges can reach very high numbers and in one study 5 million midges were collected from an area of only two square metres.

Jeg tror det tallet der er feil. Jeg tror det skulle ha vært "500.000", men det er uansett uhorvelig mange midge.

Og dette er fra siden til "Restoring Caledonian Forest";

It has been estimated that up to 20% of the summer working days in outdoor jobs such as forestry are lost due to midge attacks. Even a simple task such as tying bootlaces becomes impossible when midges are at their worst. For the summer months of the midge season, this miniscule insect, by dint of its biting habit and sheer numbers, is a dominant factor in life out of doors in the Highlands, causing significant changes to human behaviour. There is a positive side to this though, as the midges have undoubtedly contributed to keeping the north and west of Scotland sparsely populated, and therefore as wild as they still are today.Den er bitte, bitte liten, men den river rett og slett stykker av deg og du blør. Vondt gjør det også. Den kommer frem så snart sola er borte bak en sky og om kvelden er det omtrent umulig å oppholde seg utendørs. Og for sikkerhets skyld reagerer jeg fryktelig allergisk.

Jeg er vanligvis ganske grei mot insekt. Jeg bærer ut edderkopper, fluer, bier og stankelben. Ved en anledning badet jeg til og med en veps som hadde falt i malingsspannet mitt. Ikke var den det minste takknemlig heller. "Sinna som en veps" er godt begrunnet uttrykk.

Men midgen hater jeg som pesten. Den kravler inn i ørene og øynene og biter i vei. Inne i klærne, i håret. Overalt kommer den seg. Til å med den delen som en sitter på. Det er rett og slett tortur.
Og vi har prøvd alt. Kremer, sprayer, midge-plaster. Stearinlys med citronella-lukt, oljebrennere, myggspiraler. Vi har brent grønt gress og nærmest røklagt hele landsbyen. Vi har kjøpt Avons "Skin so soft" ( som brukes av den amerikanske hæren) i bøtter og spann.
Vi gikk t.o.m. til innkjøp av sånne kledelige nettingposer til å tre over hodet. Vi satt en gjeng ute i haven en sommer med dem på oss, men vi så så tåpelige ut at vi ikke greide å se på hverandre uten å få latterkrampe. Og midgen tygget jo bare på andre kroppsdeler.

Men nå har vi altså Midge-maskin. Den sender ut sånne lukter som midgen liker og den blir dratt inn i en beholder inne i maskinen. I går måtte vi tømme den. Beholderen var full. 2 og en halv desiliter med argsint midge. Gærne Husband var på vei til å åpne lokket da jeg fikk stoppet ham. De er jo ikke helt dumme heller og ville jo ha flydd sin vei. Så jeg stod klar med plastpose, parat til å hive den over med det samme han fikk ut beholderen. Og er det noen som er i mot grusomheter mot små, flyvende dyr, så må de slutte å lese her.

Jeg sprayet posen full med insektdreper, så holdt jeg den i en bøtte med vann. Deretter helte jeg en kjele med kokende vann over og til slutt fikk jeg tømt det hele ned i vasken og helte enda mere vann etter.

Dear Husband mente jeg overdrev en liten smule, men jeg tar ingen sjangser. Uansett, jeg har holdt opptelling i kveld. 32 stikk har jeg, så det var noen som slapp unna. Men de fanger forhåpentligvis maskinen i natt. 2 desiliter midge om dagen. De jo ta slutt en engang.

7 kommentarer:

sipusa sa...

Vet du....jeg forstår deg!!
Enda jeg selv er...ja nettopp sånn som du, bærer til og med ut stankelbein enda jeg får dype grøsninger av dem, og ikke klarer å bruke de plastboksene jeg har brukt til formålet mer....;-p

Men denne midgen høres ut som noe helt forgrusealistisk!! Usj....bare drep!! Det er sikker tnok av dem igjen uansett!! Men prøv å finne miljøvennlig insektsdreper da;-) hehe...

Berit sa...

Hjelpe meg!!!! Det der må være tortur DE LUX å bo der slike kryp finnes.
Den lille knotten som vi plages med er jo ingen ting.
Vi satt også med slike nett en sommerkveld på fest, og det var den artigeste festen jeg har vært med på lenge. Som du sa , bare se på naboen så ler du deg fordervet.

Men det er da godt at det var et hjelpemiddel å bruke. Støvsug RENT!! Og drep alt, ikke spar en eneste!
Håper dere får kost dere alikevel, tross midgen.

Her syes det dåpskjole til lille Joakim, skal prøve for første gang nå, før den syes sammen.
Været passer helt utmerket også, litt regn i dag, og plenen trenger det....

Ha en fin dag videre der borte!

shygirl sa...

De midgene høres utrooolig plagsomme ut, usj, høres jo ut som det finns nok av dem også så det er vel ikke så enkelt å bli kvitt dem. Ufattelig gyselige var de og. -fryyysninger-
Er litt glad for at vi stort sett bare har mygg og knott og slite med her i nord, selv om de kan være plagsomme nok når de samler troppene og går til angrep.
Foreløpig er det nå så kaldt ute at det er omtrent ikke et eneste innsekt å se, går ikke an å sitte ute noe heller forsåvidt. Gradstokken har de siste dagene vist 2 varmegrader og det er sur vind, overskyet og hele helgen var det vekslende regn og snøbyger.
Riktig koooselig i juni måned. Hehe. :-)
Sommeren kommer vel tidsnok hit også, vil jeg tro. :)
Ha en flott dag!

Sylvia sa...

Denne midgen høres ut som en skikkelig gledesdreper. er det det samme som "knott" tro?
jeg hater klegg, særlig når jeg bader (sjeldent, men....)
Den middagen du hadde stellt istand, hørtes nydelig ut. jeg elsker cous cous. er den godt krydret, kan jeg spise i timesvis, nam!!!
var det deg og din mann, eller var det gjestene du hadde bilde av?

marit sa...

Jeg flirte så jeg lå langflat over tastaturet her- og ungene lurte på hva som var galt! Midgen høres fryktelig ut- så jeg skjønner godt at du tar drastiske virkemidler i bruk! Har ikke altfor stor sympati med denslags...

Sonja sa...

Skjønner at du har skaffet deg en evighetsmaskin !!
Å så vi som klager på knotten.
Har forresten skaffet oss en knott "griller",ja, ikke sånn å forstå at det er matauk på gang.Neida denne er en sånn som står der og gnistrer og spraker hver gang disse små krypa blir lokket inn i den.
Lykke til med fangsten.

Stjerneglimt sa...

Hærrlighet! Ja, her kan det ikke finnes nåde, så dyrekjær man enn er!! Hadde også tenkt å spørre om det var noe det samme som knort, men skjønner at midgen er værre!...
"varer" den hele sommeren eller "bare" en periode?