torsdag 23. september 2010

Akk ja sann

Jeg har vært en smule mismodig og trist til sinns en stund.  For å være helt ærlig så føles det som om hele livet mitt er i ferd med å gå i oppløsning -  ingen verdens ting er morsomt lenger - ingenting er spennende eller interessant.

Selvfølgelig et det en grunn til denne elendigheten.   Jeg er nå en Røyker som ikke røyker lengre.  Jeg er Røykefri. En peis uten pipe.
Jeg skjønner egentlig ikke helt hvorfor jeg utsetter meg for dette. Motivasjonen var bl.a. at jeg kom til å spare så utrolig mye penger som jeg kunne kjøpe garn for, men når jeg skal være ærlig så kjøper jeg jo det garnet jeg har lyst på uansett.  Det skulle bli godt å slippe alt det peset når jeg var ute og reiste tenkte jeg, men nikotinplaster funker jo det også.  Og så skal det jo være så sunt da sies det.  Jeg venter fortsatt jeg - på at sunnheten skal slå ned i meg med en altoppslukende følelse av velvære og fryd.  Det har ikke skjedd enda.

.

Utrolig slitsomt er det også - jeg har jo ikke lengre en grunn til å ta pauser. Mens jeg drev på og malte her sto jeg på i flere timer uten å sette meg ned et eneste minutt. Jeg hadde jo ingen grunn til det hvis jeg ikke skulle ta en røyk, ikke sant? Rett og slett helsefarlig - jeg er jo ikke helt ung lengre.

Det ble helt umulig å få hengt  opp bildene mine også - siden jeg ikke kan sette meg ned med en røyk og tenke litt på hvor de skal henge - så  blir de stående langs gulvet. For man kan jo ikke tenke hvis man ikke tar en en røyk samtidig? Kan man vel?
Det blir jo bare å sitte å stirre tomt ut i luften da. Skikkelig skummelt, rene skjønnskiftet. Tenk hvis noen spør meg om hva jeg sitter å tenker på og jeg må svare "ingenting" og mene det? Det er det da virkelig bare menn som kan.   Ja - og så vi ikkerøykende Røykere da.

I går bestemte jeg meg for å være riktig snill med meg selv for å se om jeg kunne bli i litt bedre humør. Filmen "Dreamgirls" var på TV og  den var akkurat det jeg trengte.  Jentefilm med masse fin musikk.  Jeg skrudde opp lyden og tenkte at nå var det jammen min tur til å bråke litt i dette nabolaget.
Ute pisket regnet ned så jeg trakk for gardinene og tente masse stearinlys.  Jeg fant frem mitt fineste vinglass, en flaske med bobler og Firkløver-sjokolade som jeg hadde med hjem fra Norge.  Krabbet godt opp i hjørnet på sofaen og bestemte meg for å nyte tilværelsen.  Uten røyk.  Må man så må man.    

Sånn midt under filmen fikk jeg  så vidt med meg at Pusifer så ut som om hun danset ute på gulvet. Løftet opp en labb som hun ristet på og satte ned. Løftet opp en annen labb som hun ristet på - osv. Snodig katt vi har - men det kan jo tenktes at katter har sansen for musikk også - rarere ting har vel skjedd.
En stund etter satt hun på andre trappetrinnet opp til kjøkkenet og mjauet som gal  og  jeg tenkte at jeg fikk sjekke hva det var, reiste meg opp  ---- og ble våt på bena.

Det regnet så mye ute at veien hadde blitt til en elv og vannet pøste inn under døra. Gangen og  rommet som pc'n står på var oversvømt og nå rant vannet inn i stua.   Så resten av kvelden tilbrakte jeg med bøtter og kluter og håndklær og ellers alt som kunne trekke til seg litt vann.  Gulvet i gangen ble helt ødelagt, men vi har lenge snakket om å kvitte oss med Ikea-laminaten og skaffe oss et "skikkelig" gulv så det var jo ikke en katastrofe egentlig. Ny dør har vi planlagt å få satt inn også og nå tror jeg vi får skaffe oss et trappetrinn utenfor døra også.


Kosekvelden min gikk rett vest, men det  som var virkelig, virkelig fært med det hele var at da jeg var ferdig med å tørke opp og tørke av - så kunne jeg ikke sette meg ned med en RØYK.  Jeg hadde virkelig kunne tenkt meg en røyk akkurat da.


26 kommentarer:

Tovepia sa...

Huffameg Ruth, dette hørtes ikke bra ut! Du har vært såå flink med den røyken, så hold ut!!...sier jeg som ikke har mannet meg opp:D
Og vann innover stua!!..ille at det regner slik da, gitt; vet nesten ikke om jeg skal le eller gråte når jeg leser;)
Sitter oppe på overtid, så nå er det på tide å køye. Håper morgendagen ser lysere og tørrere ut!!! Nattaklem fra mæ;)

karin sa...

Huff Ruth, dette høres ikke bra ut!!
For en bedrøvelig kveld!
Ikke mye jeg kan si som trøster heller.
Men jeg synes du er tøff som har sluttet, da er du beintøff.
(jeg har litt dårlig samvittighet..har nettopp vært ute å tatt en blås..skulle ønske jeg kunne være like tøff som deg!)
Du..istedetfor å være lei deg, bli sinna!! Kanskje begynne å bokse? hihi..
Det er sikkert mange av dine bloggvenner som vil trøste deg også tenker jeg.
Vet du, jeg sender deg en oppmuntringsgave, noe å trøstespise, det hjelper alltid synes jeg... og du.. jeg kontakter deg selvfølgelig neste gang jeg drar til ABZ :))

Viola sa...

Du kjære deg, jeg vet ikke om det tar seg særlig pent ut å le nå!! For dette er jo helt sørgelig! Men jeg fikk altså latterkrampe!
Kjenner meg så godt igjen, god dag du, jeg har sluttet selv, februar i år sluttet jeg, den 18de! Og har ikke røykt siden. Ja det er hardt, forferdelig hardt.. jeg kjenner igjen alle de der "stikkene", da en bare måååå ha røyk!! Og så får man det ikke! Ja så må en holde seg, og det blir så forferdelig kjedelig!! Deprimerende..
Men det går over. Det er bare så sikkert, det går over!! Men det er turbulente tider, det må du regne med! Men nå er vi TO.... :))
Selv om jeg har kommet meg over røyken.. nå kommer jeg meg ikke over nikotintyggisen!! Tygger i ett sett! Og så dyrt det OGSÅ er da!
Og så får du vannlekkasje, nå må det ta slutt dette regnværet over there, synes jeg, ja - over dammen! Kan da ikke holde på slik!!
Haha, men du, er det rart katta danset?!! Pusa vår rister også på beina, i snøen eller når det er vått ute.. (eller vått på golvet ja..)
Stakkas deg, som strevde og jobbet, gjorde alt for at alt skulle bli så bra, og så fikk du ikke røyken din, huff! Og så ender det i vannkaos, med etterfølgende røykkaos! Tragisk!! Trøsteklemmer fra meg kommer her i natten, får ikke lagt meg skjønner du..
Men du fikk meg til å le! Likevel..
:)) :/ :)

marit sa...

Jet vet ingen andre som klarer å skrive så humoristisk om traurige ting!

Vann innover golvet er kjedelige greier...jeg hadde negang 3 frøkner som fant ut at de skulle BADE i dusjen, de la masse håndklær rundt, og satte vannet på fullt...nå var det bare det at borte ved døra så var ikke belegget opp på dørstokken...og vannet seg ut i ganga..så plutselig kjente jeg bare hvordan det svuppet og gynget der borte...jaja, det tørket opp igjen etterhvert, men det er kjedelig mens det står på!
Røykesuget har jeg ikke noe råd mot, kom aldri så langt at jeg fikk begynt å røyke engang...men du har jo lov til å ta pauser likevel, og hvis du svarer "ingenting", helst med litt lidende stemme, vil jo folk tro at du tenker en hel masse viktige og alvorlige tanker som du ikke vil belemre dem med!
Håper Pusifer også har fått tørka opp labbene sine...

Håper helga blir bra likevel!

Sidselsidserk sa...

Flink er du Ruth - si det til deg selv hele tiden. Jeg har selv sluttet å røyke og vet det går an selv om det kan virke håpløst.

Stå på jenta mi og ha en litt fæl helg som etterhvert blir bedre og bedre:-)

Strikketussa sa...

Huffda :( Så utrolig ergerlig at kosekvelden din ble ødelagt av det fæle været! Sånn vær er jo til for at det skal bli ekstra koselig å sitte inne :)

Når det gjelder røyken så var jeg gjennom noe av det samme for 7 år siden, og har ikke røyket siden heller. Jeg leste boken "Endelig ikke-røyker" av Alan Carr, og den anbefaler jeg til alle! Da jeg begynte å lese den var jeg skikkelig skeptisk, for jeg hater moralprekener. Spesielt når jeg vet at de er sanne... Men jeg opplevde ikke boka sånn i det hele tatt :) Tenk så digg å slippe å la livet styres av en illeluktende giftpinne! Også slipper du å stinke også... Luktesansen din blir raskt bedre, og du kan nyte lukten av blomster eller annen deilig duft i stedet for av røyk. Om du går turer eller trener på annet vis vil du snart merke at lungene dine transporterer mer oksygen enn før, og at du faktisk orker mer (og kanskje ikke trenger like mange pauser som før?). Men det er viktig å unne seg pauser som ikkerøyker også. Det er du som bestemmer når du vil ha pause, ikke røyken! Hvis du kjeder deg så ta deg en kopp te el.l. da vel? Du skal se at det går fint å finne plass til bildene dine med en kopp te mellom hendene også :)

Ønsker deg masse tillykke med videre ikkerøyker-tilværelse. Dette klarer du! Husk at det er din kropp og ditt liv, ikke røyken sitt. Røyk har ingen egen vilje, men DU har :) Stor klem :)

Tonje sa...

Huff da, Ruth. Dette var sørgmodige greier, men jammen klarer du å få oss lesere til å le uansett... Akkurat det der med røyklengselen kan jeg nok ikke hjelpe deg med siden jeg aldri har sluttet å røyke... ikke har jeg begynt å røyke heller, for den saks skyld... her i huset går det i kaffepauser. Kan ikke ha pause uten kaffe, kan man?

Kosekveld med film, stearinlys og sjokolade høres midt i blinken ut, men at den skulle få en sånn avslutning... Fy a'meg. Håper gulvet tørker opp snart og at du får deg ny dør og ganggulv... aldri så galt at det ikke er godt for noe, er det vel noe som heter... Ha en fin helg, Ruth!

Marion sa...

Huff a meg...ikke bra....
Men jeg kan trøste deg med at det går over...sluttet og røyke for 4 år siden og savner det ikke i det hele tatt nå:) Men kan si jeg var "litt" sur da jeg sluttet....
Men skjønner jo med det regnværet dere har hatt og vann inn i huset ikke hjelper noe på humøret det heller da...
Stå på! Dette klarer du! :)

snakkemunn sa...

Det må jo bli bedre etter en stund, hvis ikke er vel røyken som medesin for deg. Men du må vel holde ut kanskje noen måneder, jeg vet ikke. Min mor røyker og hun har prøvd å slutte mange ganger, men klarer det ikke. Jeg vet ikke for meg må hun bare røyke, men du må vente at det vil gå en stund. Hvis du føler du har dårligere livskvalitet etter et halvt år, ja, dablir det noe annet.
Forferdelig med dette vannet, men det var da bra at du klarte å se positivt på det. Jeg synes du er flink jeg. :))

Mette sa...

Dette hortes ille ut - vannet, mener jeg! Stakkar deg. Haper forsikringen dekker skadene?

Sta pa med roykeslutten. Det blir bedre, sies det... Lett a si for en som aldri har roykt, kanskje...?

ha en fiin helg!
klem mette

Virag sa...

Stå på og hold ut!
Som tidligere røyker - og dermed også tidligere røykeslutter kan jeg sende deg en medfølende tanke eller to! Men tro det eller ei, etterhvert finner du andre gleder i livet og andre måter både å ta velfortjente pauser og møter å få tankene i gang på :-)

Kjenner jeg er glad for å bo i andre etasje i ei blokk når jeg leser "overforsvømmelse"-historien din... Håper du får en tørr helg - i alle fall inne!

Gamleheksa sa...

Jammen er du knalltøff!!! All honør for slik selvdisiplin. Lykke til altså.

Men den vannlekkasjen var unødvendig av værgudene å sende inn til deg. Det får da være måte på. De kunne kommet og tørket opp sjøl. Her fosser regnet ned i dag, så jeg får følge med...

GOD HELG :)

Moan sa...

Hva med å bytte ut røykepausen med en annen type pause? Nøttepause? Twistpause? Selleripause?(??!!)Drikkepause? Strikkepause? Kose-med-Pus-pause?....Se-hvor-flink-jeg-er-pause? Ta-bilde-av-Se-hvor-flink-jeg-er-pause?...
Vanne-planter-pause? Eplepause? Bloggpause?
Iallefall noen tips.. :-)

Røykeslutt er ikke lett. Ei heller vann, inne! Sender deg mange gode tanker og ønsker om en tørr tilværelse i helgen! (og ellers, da :-))

Stubbetufsa sa...

Hei!
Føler med deg.
Dette er mer alvorlig enn mange tror, jeg har vært gjennom dette flere ganger.
Siste gang var sommeren 2001. Jeg fant ut at dette var siste gang jeg sluttet å røyke, for lungene var begynt å skurre når jeg pustet, og det måtte jeg jo, puste!
Så jeg sluttet, sint og overbevist om at det var jeg som bestemte.

Røykeplaster, ja! Virka fint!
Etter ei uke skulle jeg kjøpe mer røykeplaster, men da var de gått fri på butikken, og fikk ikke før uken etter!!

Vel, det var bare en ting å gjøre. Jeg bestemte, og da ble det bevisst selvsuggesjon.
Når røyksuget meldte seg, klappa jeg meg bare på skulderen eller låret, der jeg brukte å feste røukplasteret, og sa: Du får! med bestemt stemme.
Og det funket. Jeg "trodde" at jeg hadde nytt røykplaster, og suget gikk jo over etter et par minutter!

Etter middag var det fælt, jeg brukte alltid avslutte med en røyk. Så bestemte jeg meg for at jeg skulle ta oppvasken og rydde på kjøkkenet først, og når det var gjort, var røyksuget borte!
Røyksuget meldte seg med jamne mellomrom, men å utsette røyken virker og. Lyg til deg sjøl, si at du får røyk senere, og så plutselig er behovet borte.
Det er sjeldnere og sjeldnere at jeg trenger å "lure" meg selv nå.

Og du, ei gulrot er en fin røyk, i all fall av og til, man legger ikke så mye på seg så mye av den!

Du klarer det, du er jo ei dame med temperamentet i orden! Bli sint og bestem!

Farmor sa...

Kjære lille venn, det kommer til å gå sååå fint. Jeg skal være den første til å forstå deg. For ikke forsto jeg hvordan jeg skulle kunne koooose meg , særlig om morgenen på hytta med kaffe og sikkert 4-5 røyk og bare se ut av vinduet på utsikten. Men nå har jeg nesten glemt det, helt til du skriver dette her. Jeg har lært å kose meg med bare kaffe! Det er 6-7år siden jeg var en storrøyker. Det førte så mye positivt med seg, for når mamma kunne slutte, da kunne alle. Og alle sluttet! Nå er vi en ikkerøykende familie. Er så gla for at jeg ikke er en stinkende farmor. Hold ut. Det er sunnere å være en ikkerøyker! Jeg har ikke blitt så mye sprekere, jeg skylder på alderen. Man skulle nok ha sluttet for minst 30 år siden. Du er FANTASTISK!

Petrine sa...

Stakkars lita :( Stakkars så må kjempe med både naturkrefter og fysiologiske krefter !

Du verden kor eg lider med deg. Eg har vore der sjølv !! Det var i 2003. Men eg klarte det ! Og det var veldig mange rundt meg som var fryktelig spent på om eg klarte det. No er eg sjeleglad eg leid meg gjennom denne pina, det er vel vert det !

Dette klarer du ! Du er er ei dame som virkelig fortjener en røykfri kropp !! Og så blir du så mykje friare etterpå. Men ikkje straff deg sjølv for hardt om du "lurer" deg til eit drag. Eg "smug-røykte" på sigar ein gong i månaden nokre månadar i etterkant. Det var reine seremonien. Men etterkvart slutta eg med det også, det var så dumt.

Ruth, lykke til både med regnvatnet og røykeslutt. Skal sende deg gode tanker og nikotinfrie drømmeskyer !!

klem frå Petrine :)

Miss.Møllebo sa...

Held og lykke med rygestoppet, det er inte nemt, har selv været igennem for 4 år siden.Det bliver godt, ingen grim lugt i stue og tøj, flere penge(til garn)ingen åndenød på trapperne o.s.v.
Min PC siger din blog har elementer der kan skade? er det mon de små sjove ansigter? hav en god weekend uden vandfald.

LivM sa...

Det med røyken er nok ille, men siden jeg aldri har røyket så har jeg ingen gode råd, bare oppmuntring til å fortsette å være røykfri!
Vann inn i huset, hjelp! Det må være siste sort. Er jo en mager trøst at du får nytt gulv og dør da! Håper du har en fin og regnfri dag i dag!

wigdis sa...

Hvor utrolig godt du beskriver det å slutte og røyke. Jeg er litt der, hvorfor skal jeg utsette meg for noe slikt når jeg sikkert kommer til å begynne igjen.
Det er flott hvis du klarer å gjennomføre det. Lykke til,.

bea sa...

neimen stakkars deg !!! om jeg hadde hatt noen trøstende ord, skulle du fått de!! både for å røykdepresjonen og for flommen..

jeg holdt opp med sigaretter i slutten av januar.. uten noen grunn.. bare holdt opp rett og slett..

har det litt på samme måte som deg.. jeg kan ikke sette meg ned å ta pauser å nyte en røyk.. og det savner jeg.. og fingrene mine.. '

hekler som en gal og har lagt på meg 6 kg.. kunne klart meg med 3 for jeg har alltid vært tynn som en sild men nå klarer jeg ikke la være alle godteriene.. så hva er vitsen tenker jeg noen gang..

håper du kommer over tungsinnet og at gulvene dine ikke står under vann..

masse trøsteklemma fra Tromsø..

Frk.Badegakk sa...

Det er vel stygt å le, men din beskrivelse av en peis uten pipe var bare fantastisk. Men oj for en uflaks du har hatt med vannet?!
Håper virkelig dette kan føre til en oppussing av dimensjoner sånn at du kan kose deg glugg i hjel hjemme fremover. Uten vann. OG ja, uten røyk.

Røykfri klem til deg!
Ha en deilig søndag!

Odins lille hjørne sa...

Så trasig med alt vannet!Det var jo godt det var en plass dere skulle skifte gulv.. Så flink du er som har lagt røyken vekk!! BRA!
Nå må du prøve å tenkt posetive tanker og se for deg hvor flott det blir med nytt gulv.. :0)
Store klemmer til deg!
klem fra odin!

Annepålandet sa...

Ojojoj, dette hørtes tøft ut! (Tøft i betydningen "hardt", ikke i betydningen "kult").
På den annen side, har hørt at røykere som slutter å røyke, får mye bedre luktesans. Så da er det jo bare å sette seg ned og vente og håpe. Aldri så gæernt at det ikke er godt for noe!
Uansett, syns du var standhaftig, gitt, som sto imot røyksuget etter en så fuktig aften, det var beundringsverdig! Fortsatt lykke til med røykekutten, og så får vi da inderlig håpe at du føler deg bedre etter hvert! Og at det blir tørrere! Stor og vennlig klem fra meg!

Litt om alt sa...

Hva skal en si...bortsett fra at du er steintøff dame med bein i nesa som er standhaftig...og at om en stund kan vi ta en ny helg med tilhørende utblåsinger på trappa...og selv om det er kjedelig nå så oppdager du snart at den tiden som plutselig er frigjort(for det blir en del) kan benyttes til annet...som å tygge tyggis feks (hahaha)
En kan jo for alvor begynne å lure på om regnguden har ett horn i siden til Skottland? Eller har han bare en psykedelisk og forvridd sans for humor??? Hmmm...
Stor oppmuntringsklem!!

Sonja sa...

Hurra for oss som endelig har greid det utenkelige. Nå fikk jeg ikke tid til å lese hele klagen din, skal på jobb om 5 min.
Men jeg har også stumpet min beste venn og fiende for 6 uker siden.
tenk det.....etter over 40 år. Litt kry av både deg og meg.

Dropsboksen får gjennomgå her.

Beate sa...

Er helt enig med Moan og Stubbetufsa!
Jeg slutta for 18 år siden. Men husker godt kattepinen med hvad jeg skulle gjøre med hænderne. Det gjælder om å finde en anden form for pause- og du må finde "din" pause kick. Vi er alle forskjellige( som du kan se af alle svar du har fått) og jeg var den som tok opvasken efter middagen(så hadde jeg noe å gjøre mens de andre røyka)Så strikket jeg- og jeg hadde jo også en lille på vej- så det var barnets helse som også stod på spill. Akkurat nå fokuserer du på abstinenser /lyst. Det tar tid å slette spor på dårlige vaner MEN plutselig så opdager du at det ikke længre er røyken som er i dit hode hele dagen- du formår faktisk også å tænke på andet og røyken forsvinder mer og mer.
De første ukene er værst- og det er du jo allerede godt i gang med.
Du vil opdage at din lugtesans blir bedre- din smags sans kommer mere til sin rett( jeg trodde ikke på det , men det holder stikk) og så skal du klappe dig på skulderen ( låret:-)DET ER DIG DER BESTEMMER IKKE SMØGERNE.
Held og lykke videre- dette klarer du fint.
Til sidst: øv med det vand. Pokkers osse!Har prøvet at ha oversvømmet kælder 3 gr.. ikke spor morsomt.Men nå får du nyt gulv og dør jo- tillykke med det.
fortsat god helg